+386 40 376 463
info@kasca.si

PON- PET: od 08:00 do 18:00
SOB: od 08:00 do 12:00

Slovenski proizvajalci

Robert Videtič

Ekološka kmetija Videtič (Eko Markovi) se nahaja na obrobju Bele krajine v neokrnjeni naravi reke Kolpe. Kmetija obsega 20 ha obdelovalnih površin, na katerih so med prvimi orali ledino v ekološkem kmetovanju. Ukvarjajo se s pridelavo poljščin, zelenjave ter ovčerejo. Poleg tradicionalnih pridelkov (pira, pšenica, proso, ajda, krompir, česen …) na kmetiji pridelujejo tudi že pozabljene kulture kot so: konoplja, lan, kamut, bela koruza ter amarant. Vse pridelke tudi sami predelajo v olja, moko, zdrob ...V zadnjem obdobju so se odločili za nakup sodobnega mlina, nove pakirnice ter manjše prodajalne, v kateri ponujajo svoje proizvode. Obnovili so tudi sadovnjak, vinograd, nasad lešnikov in orehov.

Beeko

Zgodovina Kmetije Paldauf sega v leto 1875, ko sta stric in teta našega dedka Janka začela kmetovati s 15 hektarji obdelovalne zemlje. Ta površina je takrat predstavljala eno od večjih kmetij. Leta 2011 je kmetijo prevzel, sin Igor, ki nadaljuje dolgoletno tradicijo kmetije hkrati pa sledi trendom sodobne, ekološke pridelave.

Uroš&Valentina

Kmetija že od nekdaj predstavlja družinsko tradicijo ter način preživetja. V hribovitih predelih nad vasjo so se že od nekdaj razprostirali vinogradi z različnimi sortami žlahtne trte. Leta 1980 so zasadili prve nasade breskev in se kasneje podali na pot lastnega trženja ter se usmerili izključno v sadjarsko dejavnost. Začetek samostojne poti so jim olajšali nasadi češenj, ki jih imajo posajene od leta 2006 in jih v celoti tržijo sami. V letih od 2010 do 2016 so nasade postopoma širili z novimi vrstami. Danes imajo tako oljčnik, ki šteje 360 dreves, ter nasad fig s 100 drevesi. Poleg osnovne dejavnosti pridelave sadja so ves čas imeli veliko željo po lastni dopolnilni predelavi sadja, bodisi v marmelade ali sokove. Od leta 2015 se lahko pohvalijo z lastno blagovno znamko Uroš in Valentina, pod katero so združili svoje sadje ter predelane izdelke.

Grego

Dve generaciji skupaj zmoreta več in lahko uspešno združujeta izkušnje ter mladostno energijo in zagnanost. To dokazuje Andrej Grego, ki ju z očetom druži ljubezen do zemlje in mogočnih oljk, kar izkažeta v obdelovanju največjega oljčnega nasada v slovenski Istri. Njun oljčnik se mogočno razprostira na območju slikovite istrske vasice Padna v zaledju Pirana, ki si lasti »neuraden« naziv najlepše istrske vasi. leta 2014 st se usmerila v ekološko pridelavo, sodoben način gospodarjenja, saj se zavedata, da je skrb za naravo temelj dolgoročnega delovanja. Bio ekstra deviško in hladno stiskano oljčno olje pridelujejo iz različnih sort (istrska belica, Leccino, Maurino, Frantoio), v obliki sortnega olja in „cuvee“ oz. mešanice različnih sort.

Čebelarstvo Žvikart

Čebelarstvo Žvikart poseduje dva najvišja naziva, ki ju je bilo mogoče pridobiti v čebelarskem poklicu. To sta naziv Kvalificirani delavec v čebelarstvu – poklic čebelar, ki ga je pridobil oče Franc leta 1956, in naziv Čebelarski mojster, ki ga je pridobil sin Aleksander leta 2006. Tako z obširnim znanjem ohranjajo tradicijo in zagotavljajo kvaliteto čebeljih proizvodov na visokem strokovnem nivoju. O tem pričajo vsakoletna priznanja za kakovost, ki jih dobivajo na ocenjevanjih po Sloveniji.​​​​​​​ Poleg šestih različnih vrst medu, kot so cvetlični, akacijev, kostanjev, lipov, gozdni in hojev med, pridobivajo še cvetni prah, matični mleček ter propolis. Izdelujejo tinkturo propolis in mešanico Melamiks (med, cvetni prah, tinktura propolisa, matični mleček)

Čebelarstva Pislak Bali

Začetek postavljajo v leto 1946, ko je Janko Pislak, legendarni slovenski čebelar, kot dvanajstleten fantič kupil svoj prvi roj čebel z denarjem, ki ga je dobil za birmo. Čebelarijo že tretjo generacijo. danes čebelarijo na približno 2600 gospodarskih panjih, ki so postavljeni na različnih lokacijah od Pohorja preko Dravskega polja, po haloških gričih vse do meje s Hrvaško. Leta 2007 so uvedli stalni nadzor v pridelavi medu, matičnega mlečka ter cvetnega prahu HACCP, lahko pa se pohvalijo tudi z lastnim priročnim laboratorijem, ki jim omogoča nadzor nad glavnimi parametri, ki so pokazatelji kakovosti medu. Leta 2013 so uspešno prestali nadzor kontrole kakovosti našega medu in pridobili pravico do uporabe označbe Slovenski med z geografskim poreklom SMGO. Zavedajo se pomena kvalitete in pridelkom ne dodajajo nobenih konzervansov ali drugih aditivov, hkrati pa so pozorni tudi na to, da čebele živijo v čim bolj neokrnjenem okolju.

Med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pripravljajo z nabiranjem nektarja ali medičine in medene rose ali mane na rastlinah, temu dodajo izločke lastnih žlez, vse skupaj zgostijo in shranijo v pokritih celicah satovja.

Matični mleček je najbolj cenjen čebelji proizvod. To je substanca, ki jo izločajo mlade čebele in je namenjena prehrani čebeljega zaroda prve tri dni življenja, čebelja matica pa je celo življenje hranjena izključno z matičnim mlečkom.

Cvetni prah ali pelod nabirajo čebele na cvetovih rastlin, v panju pa mu dodajo nekaj medu in encimov ter ga shranijo v celicah satovja. Kadar ga poberemo iz satovja, je to cvetni prah ‘izkopanec’, za razliko od ‘osmukanca’, ki ga pridobivamo s smukanjem kepic nabranega cvetnega prahu s čebele ob vhodu v panj.

Eko pražarna Lovrec

Majhno družinsko podjetje, ki se ukvarja z praženjem žitnih kav oz. kavnih nadomestkov. Kavni nadomestki ne vsebujejo kofeina. Lahko se uporabljajo na različne načine.

Herbana

Herbana ponuja kvalitetne naravne, zeliščne in sorodne izdelke – kozmetične pripravke, sestavine za domačo izdelavo kozmetike, prehranska dopolnila ...   Velika večina izdelkov je narejena ali pakirana v Slovenji. Njihovo vodilo je kvaliteta – vsi izdelki so predhodno preverjeni, da ustrezajo vsem zahtevanim kvalitetnim standardom.

20 Chocolate

Običajno se navadno čokolado izdela v enem dnevu, bean to bar v treh dneh, pri 20 Chocolate pa si vzamejo tudi do 21 dni. Vsaka pošiljka kakava, lešnikov in kokosovega sladkorja ima drugačna izhodišča (okus, velikost, vlažnost itd.) in zato zahteva stalno prilagajanje postopkov. Samo tako lahko zagotavljajo produkt na najvišjem možnem nivoju. Polizdelkov (lešnikove paste in kakavove mase) ne uporabljajo, ker so vsi enakega generičnega okusa.

Korenika

Korenika se nahaja v Šalovcih, v samem osrčju Krajinskega parka Goričko. Korenika je, že po nekaj letih delovanja, postala prepoznavna tudi na širšem geografskem prostoru in je, s strani strokovne javnosti, priznan primer dobre prakse na področju socialnega podjetništva, zaposlovanja invalidov in oseb iz drugih ranljivih družbenih skupin ter zaščitnega zaposlovanja. Na Koreniki so vzpostavili sistem ekološke pridelave in predelave živil, tako na dobrih dvajsetih hektarjih površin pridelajo poljščine, zelišča, sadje in zelenjavo, v naravi pa naberejo sadeže, ki jih predelajo v ekološke izdelke. Pod okriljem lastne blagovne znamke izdelujejo in prodajajo zeliščne čaje, hladno stiskana olja, sušeno in vloženo sadje in zelenjavo, ozimnico, sokove in sirupe in še bi lahko našteli. Poslanstvo Korenike je negovati dostojanstvo, spoštovanje in samospoštovanje, tako med zaposlenimi, kot tudi do drugih soljudi.

Hanuman

Zeliščna kmetija Hanuman je nastala leta 2009. Vrline zavetnika kmetije Hanumana so vzor na kmetiji, saj je iskren, sočuten, vedno pripravljen pomagati in neutrudljiv iskalec. Najdete jo na robu sončne vasi Konjšica, na sotočju potočkov, v objemu gozdov in strmali. Neokrnjen kotiček, ki se sicer nahaja v bližini Litije, uporabljajo za gojenje zelišč, pridelavo predvsem lastne zelenjave ter različno preizkušanje predvsem permakulturnih načinov obdelovanja zemlje. Morda na prvi pogled naša Zeliščna kmetija Hanuman deluje bolj divje, ampak pristno, naravno ter brez kakršnih koli kemičnih dodatkov.Verjamjo, da imajo zelišča svojo zavest in nam ponudijo več zdravilnosti in pomoči, če smo do njih spoštljivi, ponižni in iskreni. Vsa zelišča nabirajo ročno, jih sušijo naravno, skrbno hranijo preko celega leta in pri tem pazijo na svoje misli in vzdušje. Tako nastajajo različni zeliščni čaji, tinkture, mazila, nekaj zelišč namočijo tudi v olje ipd. Zdravilne rastline, tako divje kot gojene, nas spremljajo povsod – v kuhinji, delavnici, na vrtu, na sprehodu, na izletih , izobraževanjih,… – zelišča so naše življenje.

Vege&Dobro

Dobro, kvalitetno in zdravo jesti, obenem pa ne zastrupljati in uničevati narave ter ubijati in mučiti živali je moto in cilj proizvodnje Vege&Dobro. Lahko bi rekli, da je to njihov način razmišljanja in življenja. Izdelki Vege&Dobro so 100% rastlinski in ekološki. Predelava rastlin ter sestavin v izdelke se odvija na ekološki kmetiji na Ostrožnem pri Ponikviv občini Šentjur pri Celju. Del sestavin se pridela na tej kmetiji, povezujejo pa se tudi z drugimi ekološkimi kmetijami, eko-predelavami v Sloveniji ter v širšem lokalnem okolju. Na kmetiji že desetletja dokazujejo, da je možno pridelovati rastline brez kemije in živalskih izločkov tudi na večjih površinah. Dobrih osem let pa s proizvodnjo Vege&Dobro dokazujejo, da takšna predelava rastlinske hrane ni le koristna za naravo in živali, temveč prinaša veliko prednosti tudi za ljudi, tako iz vidika zdravja kot tudi zaradi manjše obremenitve okolja in podnebja.

Piranske soline

»Sol je morje, ki ni moglo nazaj v nebo«. Na južnem obronku slovenske obale se razprostira eden najlepših naravnih in kulturnih biserov Slovenije — Krajinski park Sečoveljske soline. Tu v sožitju človeka in narave domuje že stoletja dolga tradicija pridelava soli, ki je od srednjega veka pa do danes ustvarila in ohranila edinstveno solinarsko pokrajino. Piranska sol, ki se prideluje po izročilu, starem več kot 700 let. Sečovljske soline so najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju in ene redkih solin na svetu, kjer se sol prideluje po več stoletij starih postopkih ki izvirajo najmanj iz 14. stoletja. Njihova posebnost je, da solinarji na dnu kristalizacijskih bazenov gojijo petolo. To je biosedimentna podlaga, ki preprečuje prehanje morskega blata v sol in zaradi katere sol vsebuje številne, človekovem organizmu potrebne, mikroelemente in minerale. Pridelujejo jo s povsem naravno kristalizacijo, ročno in z orodji ter postopki po izročilu dedov in pradedov.

Hiška zelišč

Ekološka kmetija Hiška zelišč (Patricija Šenekar s.p.) je majhna ekološka kmetija v Hrastju, ki leži na obronkih Pohorja. Na eko kmetiji posebno pozornost namenjajo zeliščem in različnim pripravkom iz zelišč. Biodinamična načela so temelj ustvarjanja ekoloških izdelkov Patricije Šenekar. Hiška zelišč ponuja pester izbor različnih čajev, zelišč, tinktur z izvlečki zelišč, zeliščnih soli ter tudi ekološke certificirane kozmetike, kjer so glavne sestavine različna zelišča idr.

Obiščite našo spletno prodajalno.

Trgovina
clock-ophoneenvelope